Analoge camera - Morinaka Happy Moments Albums

Scherpere foto’s maken voor een mooi fotoalbum: 5 tips

Je kent het vast wel: je maakt foto’s van een belangrijk moment (zoals een kinderverjaardag of baby’s eerste stapje) maar achteraf kom je erachter dat bijna elk beeld bewogen is. Zonde, want met mooie foto’s maak je een mooier fotoalbum! Met deze vijf tips voorkom je bewogen beelden, leer je scherpere foto’s maken en kun je een mooi fotoalbum laten maken.

Tip 1: Houd de camera dichtbij

Soms wring je jezelf in de meest vreemde bochten om dè perfecte foto te maken. Daarbij houd je de camera vaak ver van je af. Zonde, want hoe verder jij de fotocamera van jou lichaam af houd, hoe instabieler je word. En stabiliteit zorgt voor scherpere foto’s. Hou die camera dus dichtbij!

Tip 2: Adem in, adem uit

Het klinkt misschien als een rare tip, maar probeer eens op jouw ademhaling te letten als je op de sluiterknop drukt. Bij spontane fotografie kan deze tip wat lastiger zijn maar als je zelf een vast standpunt hebt, doe dan eens het volgende. Neem een goede ademhaling en houd deze vast terwijl je de foto maakt. Eventueel kun je zachtjes uitademen. Je zult zien: de foto is een stuk stabieler!

Tip 3: Zoek stabiliteit

Het is misschien een schot voor open doel maar een stevige ondergrond creëert een scherpe foto. Heb je geen statief, zoek dan een ander object. Denk hierbij aan een tafel, een stoelleuning of misschien wel een muur. Wanneer je ergens tegenaan leunt sta je zelf stiller met een stilstaande foto als resultaat.

Tip 4: focus

Het klinkt zo simpel, maar vaak is dit één van de redenen dat een foto niet scherp is op het juiste punt: focus. Een camera is vaak een slim ding en kan voor jou denken, maar wat hij niet snapt is waar jouw onderwerp zich bevindt. Als jij bijvoorbeeld de regel van derden (ook wel gulden snede) toepast en het belangrijkste subject van jouw plaatje zich niet geheel in het midden bevindt, dan krijg je vaak niet een scherpe foto. Dit is op twee manieren op te lossen:

  • óf je richt eerst op het onderwerp, drukt de sluiterknop half in en draait de camera dan in de gewenste positie voor jouw compositie,
  • óf je stelt op jouw camera een ander focuspunt in (dit is alleen mogelijk bij systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s, niet bij de wat minder uitgebreide compact camera’s).

Tip 5: Sluitertijd

Deze laatste tip is voor de wat ervaren fotografen. De juiste sluitertijd is essentieel voor een scherp beeld. Fotografeer je dus niet op de automatische stand (waarbij de camera soms teveel nadenkt en wat kan resulteren in donkere foto’s met flits of foto’s met een gele waas), denk dan goed na over de juiste sluitertijd. Kies voor de veiligheid voor een sluitertijd van minimaal 1/60 of laat je adviseren door de lichtmeter (druk de sluiterknop half in, dan zie je op het scherm een balkje waarbij het verticale streepje in het midden moet staan).

Hopelijk helpen deze tips bij het maken van mooie foto’s!

Foto: Morinaka

Geplaatst in: Tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *